BİLGİ-SEMIH&HASAN


 
AnasayfaKapıSSSKayıt OlGiriş yap
SAYIN ÜYELERİMİZ. MAFİA II FREE RİDE KONUSUNDAKİ LİNKLER GÜNCELLENMİŞTİR. İYİ EĞLENCELER

Paylaş | 
 

 Tereyagı Ve Tereyagının Faydaları

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
bertas
Administratör
avatar

Aktiflik :
10 / 99910 / 999

Mesaj Sayısı : 91
Kayıt tarihi : 07/02/10

MesajKonu: Tereyagı Ve Tereyagının Faydaları   Perş. Şub. 11, 2010 9:14 pm

TEREYAĞI yıllardır tıp
çevrelerince hep suçlandı. Kolesterolü yükselttiği; dolayısıyla
hipertansiyon, enfarktüs, felç gibi hastalıklara zemin hazırladığı
iddia ediliyordu.


Halbuki atalarımızın yaygın kullandığı yağ, tereyağıydı. Özellikle
kırsal bölgelerde bol tüketilmesine rağmen insanlarımızın sağlıklı
olduğu biliniyordu. Bu yüzden tereyağının zararlı olduğu görüşü tıbbi
mantığıma hiç uymuyor, soranlara “hakiki tereyağı ve sızma
zeytinyağından vazgeçmeyin” diye ısrarla söylüyordum.


Tabi bunun esas gerekçesi, kâinatın yüz akı Efendimizin, “Sığırın sütünde deva, yağında şifa vardır” hadisiydi.

Ayrıca
tereyağının oldukça besleyici muhtevası vardı: A vitamininin en iyi
kaynağıydı. Lesitin’den zengindi. Yüksek oranda antioksidan
(dinçleştirici) maddeler ihtiva ediyordu. İyi bir iyot kaynağıydı.
Konjuge linoleik asiti bol bulundurduğu için iltihap kurutucuydu,
alerji ve kansere karşı koruyucuydu. Diş çürükleri ve osteoporoz
riskini düşürüyor, hafıza ve öğrenme kapasitesini artırıyordu. Yeterli
miktarda kalsiyum, fosfor, demir ve çeşitli vitaminler (A1, B1,,B2,
nikotinik asit, C gibi) içeriyordu.


Yine tereyağının sindirimi kolaydı, mideyi yormuyordu. Kokusu
güzel, tadı ise oldukça lezzetliydi. Çiğ olarak da yenebiliyor, yemek
ve unlu mamullere katılabiliyordu. Tereyağıyla pişmiş yemeğin, böreğin
veya baklavanın kokusu ve tadı ulaşılmaz haz veriyordu.


Çabuk eridiği için margarinlerin yaptığı gibi kan pıhtılaşmasını kolaylaştırarak çeşitli hastalıklara da yol açmıyordu.

Tıp
ve bilim adamlarının da kafası karışık olmalı ki yeni araştırmalara
gerek gördüler. Kanadalı bilim adamları, tereyağının kalp krizi riskini
ve kolesterolü yükseltmek bir yana aksine düşürdüğünü, ayrıca şeker
hastalığı ve obezitenin tedavisine yardımcı olduğunu gösterdiler.


Alberta Üniversitesi’nden Prof. Dr. Spencer Proctor ve asistanı Flora Wang çalışmalarının sonucunu şöyle açıkladılar:

“Araştırmanın
bizi en çok sevindiren sonuçlarından biri, bugüne kadar zararlı
etkilerinden korktuğumuz doğal yağların, aslında sağlığımız için son
derece faydalı olduğunu görmemizdi. Tereyağının kalp krizi riskini
düşürdüğü, şeker hastalığı ve şişmanlık tedavisine yardımcı olduğu,
kolesterole iyi geldiği artık tespit edilmiş bir gerçek.”


Evet, tıp önemli bir yanlışından daha vazgeçti ve 14 asır öncesinden gelen şu tavsiyeye uydu: “Tereyağı şifadır.”

Doc. Dr. Sefa Saygılı
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Tereyagı Ve Tereyagının Faydaları
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
BİLGİ-SEMIH&HASAN :: İlk kategoriniz :: MAGAZİN :: SAĞLIK BİLGİLERİ-
Buraya geçin: