BİLGİ-SEMIH&HASAN


 
AnasayfaKapıSSSKayıt OlGiriş yap
SAYIN ÜYELERİMİZ. MAFİA II FREE RİDE KONUSUNDAKİ LİNKLER GÜNCELLENMİŞTİR. İYİ EĞLENCELER

Paylaş | 
 

 Sebzelerle sağlıklı beslenme

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
bertas
Administratör
avatar

Aktiflik :
10 / 99910 / 999

Mesaj Sayısı : 91
Kayıt tarihi : 07/02/10

MesajKonu: Sebzelerle sağlıklı beslenme   Perş. Şub. 11, 2010 9:22 pm






Sağlıklı beslenmenin temel
kurallarından birisi de sebze tüketmektir. Etrafınızda vejeteryan
olduğunu bildiğiniz kişiler mutlaka vardır. Besin değeri yüksek ve hem
bağışıklık hem de sindirim sistemine katkısı olan sebzeler içlerinde,
vücudumuzun ihtiyacı olan pek çok şeyi hemen hemen barındırırlar.


Peki hangi sebzeler hangi
hastalığa iyi geliyor? Hangi sebse vücudumuzun neresi için iyi? Hangi
sebzeyi tüketmek sağlıklı beslenmemiz için şart?




Ispanağın faydaları


Ispanak tam bir demir deposudur ve
diğer yapraklı sebzelere göre daha çok protein ihtiva eder. Çiğ
ıspanağı salata yapıp yerseniz lifinden faydalanmış olursunuz. Ispanak
suyu, bol C vitamini ile soğuk algınlıklarına karşı dayanıklılık
veriyor ve hemoroid rahatsızlığına iyi geliyor.


Ispanak, provitamin A, C
vitaminleri, demir ve çeşitli enzimlerce çok zengin olup, bu maddeler,
insanda bol kan yapıyor. Ispanak ayrıca, kemiklerin ve dişlerin
sağlamlığını temin ediyor. Ispanak suyu, kalp adalelerini de
kuvvetlendiriyor. Özel enzimi ile pekliği giderip bağırsak
zehirlenmesini önlüyor. Kalp rahatsızlığı olanlara, haftada 1-2 fincan
taze sıkılmış ıspanak suyu içmeleri öneriliyor. Ayrıca hamilelik
döneminde de bol bol ıspanak tüketmek gerekiyor.


Fasulyenin faydaları


Taze fasülye, vücudun çalışmasını,
gelişmesini ve tamirini sağlıyor. Taze fasulye, pankreas bezesini,
böbrekleri, karaciğeri ve kalbi kuvvetlendiriyor, albümin ve şekerde de
çok fayda sağlıyor.


Bezelyenin faydaları


Bezelye hem kansızlığı gideriyor hem de kabızlığı engelliyor. Kan kanserine karşı koruyucu etkisi var.

Sivri biberin faydaları


Biberlerde, bol beta karoten, C, P
ve K vitaminleriyle bazı alkoloidler bulunuyor. Bunlar, mideyi
kuvvetlendiriyor, iştah açıyor ve mide tembelliğini gideriyor.
Özellikle acı biber, erkeklerde cinsel isteği arttırıyor, P vitamini
ile damarları yumuşatıp kanamayı önlüyor, K vitamini ile de kanın
pıhtılaşma kabiliyetini arttırarak kanamaları durduruyor. Ayrıca acı
kırmızı biber güçlü bir antikanserojendir.


Patlıcanın faydaları


Patlıcanın, A vitamini, fosfor ve
kendine has bazı özelliklere sahip. Patlıcan sinirleri gevşetiyor ve
kalp çarpıntısını gideriyor. Patlıcan pankreas, karaciğer ve böbrekleri
kuvvetlendiriyor, idrar söktürüyor, vücuttaki fazla suyu dışarı
boşaltıyor ve kilo verirken önemli bir görev teşkil ediyor. Şeker
hastaları, patlıcan salatasından çok fayda görürler. Patlıcan
kansızlığa iyi gelir, kanı arttırır. Patlıcan, en sağlıklı olarak kül
veya ocakta pişirilip kabukları soyulup ince kıyılarak tüketilmeli.


Lahananın faydaları


Bol miktarda B, C ve E vitamini ve
potasyum içeren lahana, şeker ve romatizma hastaları için de çok
faydalı. Lahana bol arsenik, kükürt ve vitaminleri ile kanı temizleyip
cildi güzelleştirir, bol idrar söktürür, vücuttaki suyu ve zehirli
maddeleri idrarla dışarı attar. Lahana, kansızlığı giderir ve kansere
karşı etkilidir. Sadece lahana çeşitlerinde bulunan U vitamini, mide ve
bağırsakların iç yüzeyini korur, oralardaki yaraların iyileşmesini
sağlar. Lahanın yaşlanmayı önleyici ve kalp krizine karşı koruyucu bir
mineral olan selenyumun kaynağıdır. Selenyumun ayrıca, sağlıklı
görünüşlü bir cilt sağlar ve erkeğin cinsel gücünü arttırır.


Karnabaharın faydaları


Fosfat ve potasyum ihtiva eden ve
içeriğinde, kadınları göğüs kanserine karşı koruyan 'indol-3 karbonal'
bulunan karnabahar, lahanadaki besin değerinin çoğuna sahip. Karnıbahar
çiçek olduğu için, bol bol fosfor ve vitaminleri, cinsiyet hormonu, bol
E vitamini ve protein içerir. Bu maddeleri ile cinsel gücü arttırır,
buna bağı olarak kalp rahatsızlıkları nı da giderir. Sinirleri ve beyni
iyi çalıştırır, onların yıpranmasını önler.


Brokolinin faydaları


Brokolide, havuçtakinden daha
fazla beta karoten vardır. Bu yüzden yenilebilecek, suyu içilebilecek
en iyi besinlerden biridir. Beta karotenin, güçlü bir kanser
savaşçısıdır, yemek borusu, mide, bağırsak kanserleri tehlikesini
azaltır. Brokoli ayrıca, B1 ve C vitamini ile doludur. Yüksek miktarda
kalsiyum, kükürt, potasyum ve selenyum maddeleri içerir. Mineral ve
demir eksikliğini gideren brokoli vitamin deposudur. Brokoli suyunun
havuç veya elma suyuyla karıştırılarak içilmesinin de fayda vardır.


Pırasanın faydaları


Pırasa vitamin, mineral ve çeşitli
nitritler ihtiva eder. Mide-bağırsak rahatsızlıkları , deri
hastalıkları, damar sertliği için faydalıdır. Pırasa yemeği,
bağırsakları yumuşatır kabızlığı önler, hemoroidi olanlara da ferahlık
sağlar. Pırasa çorbası, böbrekleri çalıştırarak bol idrar söktürür ve
vücutta birikmiş üre asidi ve ürat tuzlarını dışarı atar.


Maydonozun faydaları


Maydanoz, dünyadaki en besleyici
yiyeceklerden birisi ve bir demir deposudur. Genellikle taze yenen
maydanozda, kalsiyum, potasyum, kükürt ve A vitamini bulunur. Bir tutam
maydanos, günlük C vitamini ihtiyacının çoğunu karşılar. Böbrekleri,
karaciğeri ve idrar yollarını temizlemeye yardım eder. Kan şekerini
normal seviyede tutar ve kansere karşı da koruyucudur. Maydonozda
bulunan provitamin A yani beta karoten gözlere, kılcak damarlara ve
adrenal ile tiroid bezlerine çok faydalıdır. Maydanoz suyundaki yüksek
klorofil miktarı kanı arttırarak oksijeni metabolize eder ve
böbreklerin, karaciğerin, idrar yollarının temizlenmesine yardımcı
olur. Sindirim enzimlerini uyararak sindirim rahatsızlıkları nı
dindirir. İnce bağırsaktaki peristaltik hareketleri arttırır. Mide ve
bağırsaklardaki gaz birikmesini önler. Arıca afrodizyak etkisi vardır.
Kadınlar özellikle adet dönemlerinde maydanoz tüketirlerse hem ağrıları
azalır hem de kanın temizlenmesine yardımcı olmuş olurlar.


Marulun faydaları


Bol miktarda çeşitli mineralleri
içeren marul, sinirleri teskin edip iyi uyku verir ve erkeklerde cinsel
arzuyu frenler. Yemekten önce salata şeklinde yenen marul, şeker
hastalarının kandaki şeker seviyesini düşürür. Marul bol idrar söktürür
ve kanı pisliklerden temizler. Karaciğer ve dalak şişliğini, sarılığı
giderir, kadınlarda adet dönemlerinin, zamanında ve ağrısız olmasını
sağlar. Mrul suyu, yüze sürülürse ergenlik sivilcelerini giderir, cilde
tazelik ve pembelik verir.


Enginarın faydaları


Karaciğer ve kalbin en iyi dostu
olan enginar kanı temizler ve yorgunluğu giderir. Diğer zehirli
maddeleri ve yorgunluk maddelerini idrarla dışarı atarak vücuda dinçlik
verip dinlendirir. Enginar, beyin yorgunluğunu çabucak geçirir, kalp
adalelerini kuvvetlendirir, onu rahatsız eden üre ve kolesterolü
düşürerek kalbin rahat çalışmasını sağlar. Enginar ayrıca şeker
hastaları için de çok faydalıdır. Mide ve bağırsakları dezenfekte
ederek ishalleri durdurdur.


Kerevizin faydaları


Kerevizinin hem yaprakları hem
sağları tüketilmelidir. Bizler normalde yemek yaparken yeşil sağlarını
atarız ama bunları mutlaka ayırmak gerekir. Hem verdiği güzel koku hem
de faydası dolayısıyla enginarın yeşil saplarını farklı yemekler ve
salatalarda da mutlaka kullanmak gerekir. Bu sağlar vitaminler ve
çeşitli madeni maddeler içerir. Mideyi kuvvetlendirir iştah açar.
Kereviz, iç salgı bezlerini ve özellikle vücutta çok çeşitli vazifesi
olan böbrek üstü bezlerini çalıştırır. Kanı pisliklerinden temizler ve
sivilcelerin geçmesine, yüzün pembe bir hal almasını sağlar. Kereviz,
karaciğerin şişliğini giderip onu yorgunluk maddelerinden temizler.
Sarılığı giderir, böbrekleri çalıştırır, fazla suyu dışarı atar.
Böbreklerden kumu, taşı döker. Şişmanları zayıflır ve cinsel faaliyeti
çok arttırır.


Semizotunun faydaları


Semizotu, kanamalı hastalıklara ve
kabızlığa iyi gelir. Kanı temizler, bol idrar söktürür, kanı, üre ve
benzeri pisliklerinden temizler, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu
geçirir, böbrekteki kum ve taşı döker. Semisotu ayrıca, şeker
hastalarının susuzluğunu azalttır, zayıflama diyetlerinde çok işe
yarar. Semizotu, yeşil salata olarak da tüketilmelidir. Semizotu
balıkta bulunan omega-3 ve omega-6 içeriğine de sahip olan tek sebzedir.


Patatesin faydaları


Patatesin besleyici maddelerinin
çoğunluğu, kabuğunun hemen altında veya yakınındadır, bu sebeple
patatesin, kül veya buharda pişirildikten sonra soyulması gerekir.
Patates, mutlaka salata veya soğanla yenilmelidir. Patatesi, yağda
kızartarak yemezseniz kilo almazsınız. Şişmanlar ve şeker hastaları
için iyi bir gıdadır. Şeker hastalarının, ekmek yerine bol patates
yiyebilirler. Ancak potasyumun zayi olmaması için, patatesler külde
veya çift tabanlı tencerede pişirilmelidir. Patatesin yaklaşık yüzde
20'si karbonhidrat ve kalori değeri oldukça düşüktür. Bol B
vitaminleri, C vitamini, protein, kalsiyum, demir ve fazla miktarda
potasyum içerir. Orta boy bir patates, günlük C vitamini miktarının
1/3'ünü temin eder. Sindirimi kolaylaştırır. Bağırsakları, böbrekleri
ve kanı temizler, kabızlığı önler. Kansere karşı korur ve yorgunluğa
karşı birebirdir. Ayrıca midenin en yakın dostudur.


Domatesin faydaları


Bol ve çeşitli vitaminleri,
mineralleri ve faydalı organik asitleri ile tıbbi değeri çok yüksek bir
sebze olan domates, vücuda kükürt, fosfor ve organik sodyum verir. Bir
domatesteki C vitamini, tavsiye edilen günlük miktarın yüzde 50'sinden
fazladır. Domatez, damarları yumuşatır, kanı durultur, üre miktarını
düşürür, vücudu gençleştirir, kalp, karaciğer, böbrek bozuklukları ve
şekerliler için çok faydalıdır. Domates, böbrekleri çalıştırarak bol
idrar söktürür. Vücutta biriken üre asidi ve ürat tuzlarını eriterek
idrarla dışarı atar, vücutta biriken suyu boşaltır. Domates ayrıca çok
önemli bir anti kanserojendir. Domatez C ve E vitaminleri içerir,
zengin bir potasyum kaynağıdır ve çok az miktarda tuz bulundurur.
Yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı olur ve vücudun su tutmasını
engeller bu yüzden zayıflama diyetlerinde de önemli yer alır. Domates
hazmı kolaylaştırır, özellikle nişastalı yiyeceklerin (hamur işleri,
kuru erzak) kolay sindirilmesini sağlar. Kabuk ve çekirdekleriyle
bağırsakları harekete geçirerek kabızlığı önler.


Soğanın faydaları


Soğanda bol miktarda A, B ve
özellikle C vitamini, bol fosfor, iyot, silis, kükürt gibi vücuda çok
faydalı maddeler, antibiyotik vazifesi gören esanslar ve hazım
arttırıcı fermentler bulunuyor. Kalp ve prostat bozukluğu, pankreas
tembelliği (şekerliler), sinir zafiyeti, romatizma, cilt hastalıkları,
cinsel iktidarsızlık, mide zayıflığı gibi hastalıklarda çok fayda
sağlar. Soğan bol idrar söktürür ve vücutta birikmiş su ve üreyi dışarı
atar. Soğan, vücuttaki fazla tuzu da dışarı atar, pankreası
çalıştırarak insülin ifrazatını arttırır ve kanda şeker seviyesini
düşürür.


Yapılan bir araştırmada, fazla
soğan yenen ülkelerde kanserin nadir görüldüğü ve o ülke halkının uzun
yaşadığı belirtilmiştir. Soğan, karaciğeri ve bağırsakları dezenfekte
edip zehirlerini temizler ve gıdaların orada vücudu zehirlemesini
önler, bağırsak kurtlarını döker.


Bizler genelde ağzımız soğan
kokmasın diye yemeklerle çiğ soğan tüketmekten kaçınırız ama üzerine
yiyeceğimiz bir taze nane veya maydonoz bu kokuyu giderecektir. Soğan
patateslerden ayrı, kuru, soğuk bir yere tutulmalı, çünkü soğan ve
patates birbirini etkiler ve soğan, patateslerden salınan nemle yumuşar.


Sarımsağın faydaları
"Hiç sarımsak yemem" diyorsanız
bile ayda mutlaka bir kez yiyor olmalısınız. Çümkü sarımsak
tüketilmezse olmazlardan. Sarmısak tansiyon düşürür, kan pıhtılaşmasını
azaltır, kötü LDL kolesterolünü düşürür, bazı mide kanserlerini önler,
bağışıklık sistemini güçlendirir. Sarımsaktaki "allicin" denilen bir
madde, sadece kendi özgü kokusunu vermekte kalmaaz, ayrıca bakteri
gelişimini önler, vücuttaki mantarı ve maya oluşumunu tahrip eder.
Sarımsakta 2 kuvvetli antibiyotik, çok tesirli esanslar, bol iyot ve
kükürt bulunur ve bunların insan sağlığında çok değerli bir yeri
vardır. Damar sertliğini giderir, kanı durultur, kalbi kuvvetlendirir,
bronşları dezenfekte eder, cilt hastalıklarını giderir ve kansere karşı
korur. Sarımsaklı yoğurt, zehirlenmelere karşı insanı korur ve sarımsak
en ince damarları dahi temizleyerek oralara kan gitmesini sağlar.
Sarımsak, bütün salgı bezlerini çalıştırmak ve vücudu zehirlerinden
temizlemek suretiyle, genç ve dinç olmayı, uzun yaşamayı sağlar.


Havuçun faydaları


Havuç, hızlı bir kan yapıcı,
kuvvetlendirici, ishal kesici, kabızlık giderici, mide ve bağırsağın
yakın dostu, safra akıtıcı, karaciğeri kuvvetlendirici ve yeri
doldurulamayan bir sebzedir. Kansızlık halinde, sabah-öğle-akşam taze
çıkarılmış 1 çay bardağı havuç suyu içilmesi, suyu çıkarılamazsa ince
rendelenmesi ve iyice çiğnenerek yenilmesi hastaya şifa verir.


Mide ve bağırsak kanamalarında da
havuç suyunun etkisi çoktur. Havuç, özel şekeri, A vitamini ve bol
vitaminleri ile karaciğeri kuvvetlendirir, ona rahatsızlığında kendi
kendini tamir imkanı verdir, vücuttaki üre asidi, ürat tuzları, benzeri
yorgunluk maddelerini, diğer zehirleri idrarla dışarı atar. Havuç, bol
A vitamini ile cilde temizlik ve pembelik verir ve gözlerin sağlıklı
kalmasını sağlar. Kalp rahatsızlığı ve damar sertliğine birebirdir, her
gün yenen bir havuç da akciğer kanseri tehlikesini yarıya indirir.
Havuçtaki beta-karotenin gözleri, yaşlılığın getirdiği görme
zayıflığından korur ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Havuçlar
çiğ veya pişmiş olarak yenilirken asla soyulmamalıdır, sadece iyice
yıkamak yeterlidir.


Salatalığın faydaları


Salatalık kanı temizler,
karaciğeri ve böbrekleri çalıştırarak bol idrar söktürür. İdrarla
birlikte vücuttaki üre asidi ve ürat tuzlarını eritip dışarı atar.
Salatalık, içeriğindeki bol kükürdü ile kanı temizler, ciltteki ter
bezlerini çalıştırır, bol vitamin ve madeni madde vererek cildin taze
ve pürüzsüz olmasına yardım eder. Salatalığın kendisi veya suyu, cildi
bir tonik kadar temizler, et yemeklerinin verdiği susuzluğu keser.


Turpun faydaları


Çeşitli esansları, bol C vitamini,
iyot ve kükürdüyle turp, karaciğeri çalıştırır, böbreklerdeki kum ve
taşı dökrt, bronşlara çok iyi tesir eder. Turp ayrıca dalak şişliğini
giderir ve cildi güzelleştirir. Turp bağırsakları dezenfekte ederek
kabızlığı önler. Akşam yenilen turp veya içilen bir bardak turp suyu
rahat bir uyku sağlar.


Rokanın faydaları


Çeşitli esansları, P ve K
vitaminleri, çok faydalı mineralleri içeren roka, karaciğerin dostu,
mideyi kuvvetlendirici, kansızlığı gideren, cinsel gücü çok arttıran
bir yeşilliktir. Yeşil salata şeklinde yenen roka, tadı ve asitleri ile
mideyi çalıştırır, hazmı arttırır, iştahı açar, böbrekleri çalıştırır,
idrar söktürür ve karında toplanan suyu boşaltır.


Terenin faydaları


Tere, çiğ salatalara lezzet ve
canlılık katarken, ayrıca değerli bir sebze suyudur da. Çeşitli
vitaminler ve özellikle C vitamini, bazı faydalı esanslar ve
mineralleri ile çok tesirli ve faydalı bir sebze olan tere karaciğer,
böbrek ve bronşları çalıştırır, gribi geçirir, kanda şekeri düşürür,
kansızlığı giderir, acı tadı ve diğer maddeleriyle mideyi çalıştırıp
hazmı arttırır, iştahsızlık çekenlere çok fayda verir, bol demiri ile
kanı tazeler, kansere karşı koruur, bağırsaklardaki çeşitli solucanları
döker. Tere sinirleri dinlendirdiğini ve cinsel isteği arttırır, çiğ
olarak, az miktarlarda yenilmelidir çünkü fazlası zarar verebilir. Tere
aynı zamanda çok önemli bir antioksidandı r ve detoks diyeti sırasında
tüketilmesi faydalıdır.


Dereotunun faydaları


Dereotu; yatıştırıcı, hazmettirici
ve gaz söktürücüdür. Ayrıca nefes açmak ve ağız kokusu için yarım çay
kaşığı dereotu tohumu çiğnenebilir. Dereotu çayı da karın ağrısı, idrar
yapamama veya bağırsak yanmasına iyi geliyor. Çayı hazırlamak için; iki
çay kaşığı ezilmiş dereotu tohumunu kaynayan suya atarak beş dakika
bekletin ve altını kapatıp beş dakika daha demlenmesini sağlayın. Hiç
bir otu veya tohumu kaynatmıyoruz unutmayın. Dereotu aynı zamanda anne
sütünü arttıran bir sebzedir. Bununla birlikte çürüme, ezilme, sancı,
öksürük, uykusuzluk, sarılık, iskorbüt, ağrılı yerler, karaciğer, safra
ve bağırsak problemleri, böcek sokmaları gibi rahatsızlıklarda
kullanılır ve trigliserid ile kolesterolü düşürür.


Şalgamın faydaları


Şalgam taş ve kum döktürür,
bronşları boşaltır, bol idrar söktürür ve kabızlığı giderir. Şalgam,
yaprakları ince kıyılarak salata şeklinde yenirse yukarıdaki
hastalıklara iyi gelir. Şeker hastaları da şalgam yiyebilir ve şalgam
ne kadar çiğ yenirse o kadar faydalı olur.

Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Sebzelerle sağlıklı beslenme
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
BİLGİ-SEMIH&HASAN :: İlk kategoriniz :: MAGAZİN :: SAĞLIK BİLGİLERİ-
Buraya geçin: